TOP

Opening: ‘Watching (over) me’, 2nd of March at Kunstenlab, Deventer (NL)

24H

24H, photo made while filming

The exhibition about privacy, titled ‘Watching (over) me’, at Kunstenlab, Deventer will be open for view from the 27th of February until the 13th of April.

The official opening of the exhibition will be held on the 2nd of March, 16:00hr. Three of my projects will be included in this group show: Rogier, 24H and Merging Spaces. Hope to see you there! 🙂

Click >here< for more information about the exhibition on Kunstenlab’s website, or read the text below:


(unfortunately for the non-Dutchies: that text is in Dutch only…)

27 februari t/m 13 april in de grote zaal 

Onze privacy én de inbreuk daarop is actueler dan ooit. Het lijkt erop dat onze gegevens op straat liggen. Bijvoorbeeld in de discussie over het elektronische patiëntendossier en het afluisterschandaal door de Amerikaanse overheid. Kunstenaars reageren in deze tentoonstelling op het thema met (interactieve) installaties, fotografie, boeken, tekst, objecten, registraties van werk in de openbare ruimte en video. 

Veel van onze handelingen zijn volgbaar en traceerbaar: Mobiele telefonie, beveiligingscamera’s, klantenkaarten, surfgedrag op internet etc. Via facebook wordt lief en leed gedeeld; alles wordt ‘geshared’ en ‘geliked’ over het wereldwijde web. Youtube levert sterren op als in tv programma’s The Voice en Idols.

Maar het blijkt ineens lastig om content van internet te verwijderen als het om een inbreuk op privacy of intimiteit gaat. Waar ligt de grens tussen bewaken, bewaren en gevolgd en (onvrijwillig) bekeken worden? De kunstenaars reageren in hun werk op deze actuele vragen en laten in hun werk deze grenzen zien.

Deelnemende kunstenaars:
Sylvain Vriens, Front 404, Thijs Linssen, Jeroen van Loon, Joyce Overheul, Niels Post, Harco Rutgers, Astrid van Loo en Merel Theloessen

Front 404 speelt bijvoorbeeld in op het feit dat bewakingscamera’s tegenwoordig alomtegenwoordig zijn in de stad. Joyce Overheul belicht een heel andere kant: Zij schreef een novelle over Rogier die volledig gebaseerd is op wat hij deelde via Twitter en Instagram. Merel Theloessen filmde mensen op straat en vroeg ze door te gaan met hun bezigheden tot ze aangaven het niet meer prettig te vinden ‘bekeken te worden’. Niels Post gebruikt teksten afkomstig uit ongewenste mail, spam, als basis voor zijn werk.

Opening:
De tentoonstelling wordt op zondag 2 maart om 16.00 uur geopend.

Portiersloge
Front 404 presenteert hun installatie ‘Eyestalkers’. Een kolonie starende ogen die de voorbijgangers in de gaten houden. Of is het juist andersom?

Post a Comment