TOP

OPENING TODAY: Sending Thoughts and Prayers @ Museum W, Weert

Join me at Museum W for the opening of my second large solo show: Sending Thoughts and Prayers!

 

Joyce Overheul – Sending Thoughts and Prayers

Met Sending Thoughts and Prayers presenteert Museum W de tweede solotentoonstelling met werk van kunstenaar Joyce Overheul (1989). Overheul toont in Museum W wandkleden op groot formaat, knuffelobjecten, vaandels en installatiekunst. Ook zijn er kunstwerken uit de museumcollectie te zien. Op die manier worden interessante combinaties gemaakt tussen het actuele werk van Joyce Overheul en collectie van Museum W. De tentoonstelling is te zien van 25 november 2023 tot en met 14 april 2024.

Joyce Overheul is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar. In haar oeuvre lopen humor, activisme en actualiteit subtiel door elkaar en maakt ze gebruik van feministische maatschappijkritiek. Overheul bedient zich veelal van een humoristisch commentaar op onderwerpen als vrouwenrechten, emancipatie en machtsrelaties.

In haar werk maakt Overheul bewust gebruik van textiel en ambachtelijke handwerktechnieken. Deze kunstvormen werden lange tijd niet serieus genomen en weggezet als vrijetijdsbesteding voor vrouwen. De vrolijke kleuren, zachte materialen en een bewust kitscherige beeldtaal vormen een scherp contrast met haar politieke boodschap. Seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen plaatst zij zonder aarzeling als tegeltjeswijsheden op haar kunstwerken.

Vaandelkunst met een cynische ondertoon

De titel van de tentoonstelling Sending Thoughts and Prayers verwijst naar de Amerikaanse uitdrukking die wordt gebruikt als steunbetuiging na een tragische gebeurtenis. De uitdrukking wordt te pas en te onpas gebruikt, maar wordt ook bekritiseerd omdat het vaak blijft bij slechts een mondelinge steunbetuiging zonder daadwerkelijk actie te ondernemen. Overheul verwerkte op cynische wijze deze uitdrukking in een vaandelkunstwerk dat te zien is in de tentoonstelling. Op die manier verwijst ze naar het gebrek aan daadkracht om scheve machtsverhoudingen aan te pakken.

Met haar opvallende en activistische werk trok Joyce Overheul al snel de aandacht van de Nederlandse kunstwereld. Twee jaar geleden exposeerde ze in Museum De Fundatie in Zwolle en vorig jaar werd ze uitgeroepen tot kunsttalent van het jaar 2023. Daarnaast nam Overheul deel aan de Textiel Biënnale 2023 in Museum Rijswijk.