TOP

Exhibition: Flexibel @ Galerie Franzis Engels

www.franzisengels.nl

Flexibel

27.01.2022 – 12.03.2022

Marian Bijlenga | Valentina Gal | Sibyl Heijnen | Joyce Overheul

Het is al lang niet meer vreemd dat er kunst gemaakt wordt met andere materialen dan verf, marmer en brons. De laatste jaren zijn vooral ook de flexibele materialen in opkomst.

De expositie gaat over flexibele materialen die kunstenaars gebruiken, zoals textiel. Maar ook gaat het over de flexibiliteit van kunstenaars die het materiaal waarmee ze werken kiezen afhankelijk van het beeld dat hen voor ogen staat.

Marian Bijlenga is een kunstenaar die al 40 jaar werkt met textiel, en ons nog steeds weet te verbazen met haar werk.

Sibyl Heijnen werkt al sinds haar academietijd met materialen die tactiel zijn en herkenbare eigenschappen hebben zoals plooibaarheid, kleur, glans, reuk, natuurlijke tekening. Altijd reageert zij op de ruimte waarin ze mag werken, omdat de ervaring van haar beelden niet los te zien is van de ruimtelijke, historische en symbolische context waar ze deel van uitmaken.

Ook de jongere generatie grijpt naar flexibele materialen als het onderwerp er om vraagt. In die zin zijn ze flexibel in hun keuze voor het ene of het andere materiaal. Het werk van de activistische kunstenaar Joyce Overheul gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Nog tot 3 april 2022 is er werk met textiel van haar te zien in museum de Fundatie.

Valentina Gal duikt in de wereld van (sub)culturen die meestal afgeschermd zijn van de rest van de wereld en wordt één van hen. Met de informatie die ze daar oppikt creëert ze werken als harige sculpturen, installaties van traditionele beelden en ornamenten en digitaal geconstrueerde video’s. In haar installaties vervaagt de grens tussen echt en nep, tussen subject en object.