TOP

Interview: Opium, Het Gesprek – Joyce Overheul

 

Opium is hét kunst- en cultuurprogramma van AVROTROS, met interviews, cultuurtips, reportages, jong talent dat aan iets groots begint en aandacht voor bijna vergeten culturele schatten die niet uit het collectieve geheugen mogen verdwijnen. En natuurlijk muziek om je te verwonderen…

 

AVROTROS05 december 2023 19:00 – 20:00

 

Annemieke Bosman in gesprek met kunstenaar Joyce Overheul.

In Museum W in Weert is momenteel een solovoorstelling te zien van kunstenaar Joyce Overheul. Met de tweede solotentoonstelling Sending Thoughts and Prayers toont Museum W  wandkleden op groot formaat, knuffelobjecten, vaandels en installatiekunst. Ook zijn er kunstwerken uit de museumcollectie te zien. Op die manier worden interessante combinaties gemaakt tussen het actuele werk van Joyce Overheul en collectie van Museum W.

Joyce Overheul is een maatschappelijk geëngageerde kunstenaar. In haar oeuvre lopen humor, activisme en actualiteit subtiel door elkaar en maakt ze gebruik van feministische maatschappijkritiek. Overheul bedient zich veelal van een humoristisch commentaar op onderwerpen als vrouwenrechten, emancipatie en machtsrelaties.

In haar werk maakt Overheul bewust gebruik van textiel en ambachtelijke handwerktechnieken. Deze kunstvormen werden lange tijd niet serieus genomen en weggezet als vrijetijdsbesteding voor vrouwen. De vrolijke kleuren, zachte materialen en een bewust kitscherige beeldtaal vormen een scherp contrast met haar politieke boodschap. Seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen plaatst zij zonder aarzeling als tegeltjeswijsheden op haar kunstwerken.

 

Luister hier het gesprek terug:

https://www.nporadio4.nl/fragmenten/opium/792de83e-1a36-4e68-87c3-9ce071fc268b/2023-12-05-het-gesprek-joyce-overheul

Of luister het hier terug op Spotify: https://open.spotify.com/episode/3z4fr4gFqPeDw4BUj68prE?si=oJXF-7FCQYiMbldNdav-lA