TOP

Interview: L1 ‘Museum W verwelkomt tienduizendste bezoeker bij nieuwe expo’

Klik hier om het radiointerview met L1 terug te luisteren: https://l1.nl/tienduizendste-bezoeker-bij-museum-w-in-weert-179412/
Het artikel op de site wat erbij hoort:

Museum W verwelkomt tienduizendste bezoeker bij nieuwe expo

Museum W © Museum W

Museum W heeft zaterdag de tienduizendste bezoeker van 2023 verwelkomd. Dit gebeurde tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Sending Thoughts and Prayers’ van Joyce Overheul.
Het was een belangrijke mijlpaal voor het museum. Met die mijlpaal behaalde het Weerter museum het doel dat de gemeente had gesteld.

Doelen bijgesteld

Tijdens het openingsjaar was het bezoekersaantal hoger, rond de 15.000. “Dat aantal is altijd hoger in een openingsjaar. Dan is er meer aandacht en komen mensen alleen al kijken omdat het een nieuw museum is. We hadden daarom bewust met de gemeente het doel voor dit jaar lager gesteld. Dat we dit aantal al in november bereiken, is mooi”, zegt Joyce van Cruchten van Museum W.

Nog meer bezoekers met nieuwe expo

Het museum hoopt met de tentoonstelling van Joyce Overheul het aantal van tienduizend nog te verhogen. Overheul geeft in haar expositie humoristisch commentaar op onderwerpen als vrouwenrechten, emancipatie en machtsrelaties. Dit doet ze door middel van textielkunst. “Het verbaasde me dat dit vaak als huisnijverheid wordt gezien en niet als gewone kunstvorm”, zegt Overheul.
In het L1 Cultuurcafé ging verslaggever Judith Kuypers langs bij Museum W en sprak daar met Joyce Overheul en Haiko Sleumer. Luister in onderstaande video dit interview
(lees verder onder de video)

poster
Knuffelbare kalashnikov
Joyce Overheul maakt wandkleden, vaandels en knuffelobjecten. Zo is er bijvoorbeeld een kalashnikov van roze stof gemaakt. Overheul: “Die is gemaakt van roze glimmende stof. Ik wil hiermee het contrast laten zien tussen het zware gevaarlijke wapen dat het natuurlijk is en de manier waarop hij hier ligt in de kleur roze, min of meer als een gewond dier.

Collectie Museum W verwerkt in expo Overheul

Tussen het werk van Joyce Overheul staat ook steeds iets uit de vaste collectie dat de boodschap van Overheul versterkt. Zo is er een ruimte ingericht rondom het bijbelse verhaal over ‘De Zondeval’. Haiko Sleumer van Museum W legt uit hoe de vaste collectie iets kan toevoegen. “Joyce Overheul heeft wandkleden gemaakt die zijn geïnspireerd op het werk van ‘De Tuin der lusten’ van Jeroen Bosch. In dat werk zijn Adam en Eva afgebeeld. Eva is daar de gevallen vrouw. In het werk van Joyce zijn de rollen omgedraaid en is Adam juist de gevallen man. Wij hebben hier twee zestiende-eeuwse piëta’s uit onze vaste collectie bijgeplaatst. Dat is een tafereel waarbij de dode Jezus op schoot ligt bij Maria. Dat is precies dezelfde houding als Adam en Eva op het wandkleed van Joyce Overheul. Dit verbindt mooi het verleden met het heden.”
De tentoonstelling ‘Sending Thoughts and Prayers’ van Joyce Overheul is nog tot en met 14 april te zien in Museum W in Weert.