TOP

AvroTros: Deze kunstwerken op Buitenplaats Doornburgh mag je niet missen

 

https://www.avrotros.nl/nu-te-zien/gemist/detail/deze-kunstwerken-op-buitenplaats-doornburgh-mag-je-niet-missen/

 

Van onze omgang met het slavernijverleden tot de vluchtelingencrisis. In de tentoonstelling ‘EXODUS’ op Buitenplaats Doornburgh zijn uiteenlopende hedendaagse kunstwerken te zien die het Bijbelse verhaal van Exodus naar het nu trekken. Deze drie bijzondere werken mag je niet missen.

Wat is Exodus?

De tentoonstelling is geïnspireerd op een verhaal in de Bijbel waarin het Joodse volk zichzelf bevrijdde uit de slavernij en veertig jaar door de woestijn moest lopen op weg naar het beloofde land.

Nu te Zien! Doornburgh Szu-Han Lin.jpg
Szu-Han Lin – Not Leave But Remain

Waterval van papier

Exodus gaat dus over het verlaten van een plek en in een nieuwe omgeving een nieuw bestaan opbouwen. Dat heeft kunstenaar Szu-Han Lin maar liefst 40 keer gedaan in haar leven. Ze verhuisde heel vaak, soms vrijwillig maar soms ook niet.

Om toch de herinneringen aan die plekken waar ze gewoond heeft tastbaar te houden, is ze met houtskool de muren, plafonds en vloeren van die huizen gaan overtrekken. En van al die vellen papier maakte ze een groeiend kunstwerk vol nostalgie.

Nu te Zien! Doornburg Joyce Overheul.jpg
Bron: Foto: Petra Katanic
Joyce Overheul – Piëta 

Roze piëta wandtapijt

Joyce Overheul richt zich met haar werk op feminisme, rechten van vrouwen en vrouwenhaat. Met deze onderwerpen weet ze regelmatig een connectie te maken met het Christendom. Overheul is zelf religieus opgevoed.

In haar wandkleed zie je een combinatie van Adam en Eva in het paradijs en het moment dat Maria Jezus van het kruis haalt.

Nu te Zien! Doornburgh Marieke Ploeg staand.jpg
Bron: Foto: Liza Kraan
Marieke Ploeg – Asjera’s terugkeer

Terugkeer van de vrouwelijke God

Marieke Ploeg vertaalde het thema Exodus naar een enorme tocht van honderden beeldjes van Asjera, de vrouwelijke vorm van God. Met dit werk wil Ploeg de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke weer herstellen.

Ze noemt het trouwens een ‘sociaal sculptuur’, geeft af en toe een paar beeldjes weg en je kunt zelf meedoen om nieuwe te bakken.

Buitenplaats Doornburgh in Nu te Zien!

In het tv-programma Nu te Zien! neemt Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum, een kijkje op het 17e eeuws landgoed Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Naast de tentoonstelling ‘EXODUS’ bezoekt hij het atelier van de Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee die er artist in residence is.

Nu te Zien! zie je op vrijdag 25 augustus 2023 om 21.15 uur bij AVROTROS op NPO 1.